Cvet koji čuda čini – zova (bazga)

sok od zove

Zova (bazga) je drvo žbunastog oblika koje raste u visinu od 3-10m. Grane su zelene, kora smeđa, a cvet belo žute boje i jako prijatnog mirisa. Cveta u proleće u periodu april -jun i opija svojim blagim i nežnim notama, a pritom lep i za oko. Cvetovi su jako bogati vitaminom C koji je odgovoran za imunitet, a takođe sadrže i flavonoide koji su moćni antioksidansi i štite telo od raznih oštećenja. Reguliše varenje, pomaže pri mršavljenju (čaj od bazge), čuva respiratorni sistem, štiti srce, jača kosti i zglobove, čisti i osvežava kožu lica.

Mene vraća u detinjstvo i podseća kada je mama taj isti cvet brala i spremala sok. Vrlo je ukusan i mogu Vam reći da i ovog proleća jedva čekam da idem u šetnju i naberem cvetove za sok, a tako je jednostavan za pripremu. Vrlo osvežavajuć napitak može se rastvarati i sa kiselom vodom.  Od cvetova zove možete praviti čaj,  sirup,  a od bobica džem u kombinaciji sa jabukama. Važno je cvetove brati 4-5 dana posle kiše kada su puni polena.

cvet koji cuda cini

Priprema je jednostavna:

Potrebno je 20 cvetova zove, 1l vode, 800gr šećera ili meda, sok od 1 limuna.

Priprema: U litar hladne vode potopite cvetove zove i ostavite na hladnom mestu poklopljeno (ne u fižideru) 24 sata da odstoji, zatim procediti i dodati 800 gr šećera i sok od jednog limuna i ostaviti da stoji jos 24 sata uz povremeno mešanje. Procediti kroz duplu gazu i sipati u staklene boce.

Dijabetičarima se ne proporučuje zbog veće količine šećera.