10 MALIH STVARI KOJE TREBA DA RADITE ZA DECU SVAKI DAN

10-malih-stvari-koje-treba-da-radite-z-decu-svaki-dan

Kada razmislite o tome šta vas je radovalo kao dete, šta vam prvo pada na pamet? Možda se sećate nekog lepog putovanja ili praznika sa porodicom, možda zajedničke šetnje sa mamom ili kako sa tatom delite vaše tajne? Šta god bilo, sigurno se radi o malim stvarima. Upravo je to ono što treba da radite i za svoju decu.

Često grlite i ljubite decu.

Ako se deca osećaju voljenima, ona će imati više samopouzdanja i samim tim i bolji uspeh u životu. Tako umanjujete i šanse da vaša deca budu agresivna, asocijalna ili da imaju druge probleme ponašanja. A kada deca porastu i dođu u tinejdžerski period kada ih je obično sramota da ih mame grle i ljube, pružite im reči podrške i pokažite da ih razumete i saosećate sa njima.

Isključite ponekad svoj telefon.

Odvojite neko vreme, na primer kada dođete kući sa posla ili kada se deca vrate iz škole, kada ćete isključiti svoj telefon i svu pažnju posvetiti njima. Deci će se ovo dopasti jer znaju da vas ništa neće ometati.Na ovaj način deci dajete i dobar primer, učite ih da je lepo pažljivo slušati i prenosite prave vrednosti.

Provodite vreme sa svakim detetom ponaosob.

Divno je kada roditelji mogu da provode kvalitetno vreme sa decom i to 1 na 1 sa svakim detetom ponaosob. Zašto? Svako dete će se osetiti posebnim kada radi nešto samostalno, bez braće i sestara.To može biti bilo šta. Nema boljeg načina da pokažete i dokažete deci da ih podjednako volite.

Pretvorite vreme pre spavanja u dragocene trenutke.

Veče je jedno od najlepših perioda dana koje možete da iskoristite za povezivanje sa decom! Zato počnite od malena, a onda nastavite sve dok vam deca to dozvole. Uveče su mališani obično raspoloženi za priču i gnjavažu. Deca tada mogu da vam pričaju kakav je bio njihov dan a vi možete da podelite vaše doživljaje.

Gledajte decu u oči.

Najbolji način da osigurate dobru komunikaciju sa decom je da ih gledate pravo u oči kada pričate sa njima. Veština gledanja u oči je i dobra stvar koja će detetu koristiti za ceo život.

Uključite decu u donošenje odluka.

Šta obući u školu, šta raditi u slobodno vreme, koji muzej posetiti na letovanju i slične stvari su odluke u kojima mogu da učestvuju i deca. Odlično je za mališane da od ranog uzrasta uče kako da donose odluke, uz roditeljsku pomoć. Tako će prve odluke donositi i kasnije u životu.

Čuvajte dečje čestitke i poklone.

Kada vam deca naprave nešto slatko ili vam napišu čestitku, sačuvajte ih. Odvojite jednu fioku ili kutiju samo za to. To su divne stvari kroz koje ćete želeti zajedno da prolazite kada deca porastu i prisećate se porodičnih trenutaka.

Nikada ne prekidajte njihove priče.

Nemojte prekidati dete kada vam prepričava šta se desilo u školi. Saslušajte ga. Isto uradite i kada vam pokazuje neku knjigu ili prepričava priču koju je pročitalo. Tako će se osetiti voljenim. Ako ignorišete dete i uvek ste prezauzeti, ono će patiti a vi nećete uspeti da se povežete sa njim i ostvarite odnos poverenja koji je važan za ceo život.

Disciplinujte decu uz ljubav i strpljenje.

Još uvek ima roditelja koji misle da su batine najefikasniji način discipline. Ali, na taj način deca uče da je nasilje dobar način rešavanja neslaganja i konflikata. Najbolje je da takvih uslova nema već da vaspitavate uz konstantnu ljubav i strpljenje i stvarno pokažete deci da je vaša ljubav bezuslovna.

Ostavljajte deci šaljive i nežne poruke.

To mogu biti kratke poruke na papirićima koje ćete ostaviti ispod jastuka, možete napisati vic ili nazvati dete šaljivim nadimkom. Bilo šta što će mu izmamiti osmeh na lice 🙂