Čokoladni ganach krem

cokoladni ganach

Priprema ove glazure ili krema je jednostavna, a sama reč “ganach” predstavlja lukzuznu kremu od čokolade i slatke pavlake zavisno od gustine može se koristiti kao preliv, glazura, smesa za punjenje pralina ili kao gusta krema ispod fondana. Zavisno od udela čokolade ili slatke plavlake dobije se jedan od gore spomenutih oblika, bitno je da je čokolada sadrži preko 60% kakaa u sebi.

Razmere čokolade i slatke pavlake / svrha upotrebe

  1. 50ml sl. pavlake + 100g čokolade/ penušava krema za premazivanje torte, punjenje pralina ili ukrašavanje mafina
  2. 100ml sl. pavlake + 100g čokolade/ tečna glazura
  3. 50ml sl. pavlake + 300g čokolade + / glazura za razna peciva i deserte. Za veci sjaj tečne glazure možete dodati 20g maslaca na 100gr čokolade.
  4. cokoladni ganach (2)

Koju god opciju izaberete bitno je da se ganach uvek isto priprema. Čokoladu sitno iseckati ako su čokoladne kapljice onda nije potrebno usitnjavanje, a slatku pavlaku zagrejati skoro do vrenja ali ne da provri, vruću slatku pavlaku preliti preko čokolade i mešati dok se ne sjedini, budite strpljivi u mešanju i sačekajte da se sve grudvice sjedine i istope. Ako ga koristite kao glazuru prelijte preko torte, a ako je krema ostavite da se ohladi u frižideru sat/dva pa ga izmiksirajte, miksiranjem će se uvećati volumen ali i posvetleće. Kao što smo rekli krema je odlična podloga za pramazivanje pre samog presvlačenja torte fondanom.