Crunch čokoladice sa amarant kokicama

aramant i cokolada

Šta je aramant ili štir? Ovu biljku sam imala u svom dvorištu davne 90- neke dok je moja baka bila živa,  svašta je negovala, a vrlo je ukrasna još je poznata kao i lisičji rep jer cvet podseća na pravi rep od lisice :), ciklama boje i verujte pravi je ukras u dvorištu.

aramant biljka

Iskreno do skoro nisam znala koliko je seme zdravo, a potiče iz Južne Amerike i jako podseća kinou i heljdu ali amarant ne spada u žitarice. Postoje oko šezdeset vrsta amaranta od kojih se mnoge uzgajaju kao žitarice, kod nas je najpoznatiji crveni. Nutritivna vrednost je pravo bogatstvo i smešteno je u unutrašnjosti zrna,  ne kao kod ostalih žitarica u ljusci.

aramant seme

Seme ne sadrži gluten što je jako bitno za osobe koje pate od celijaklije, sitnije od semena slačice, a njegov sadržaj jača imunitet, jača nervni sistem i takođe pozitivno utiče na moždane funcije. Lišće popularno kao začin, a od zrna u vidu brašna pravi se hleb, testenine, kokice ili kolači. Sve je popularnije u kulinarstvu i poslastičarstvu, a ja sam za vas izdvojila jedan recept sa aramant kokicama.

amarant-kokice

 

Crunch čokoladice

Sastojci:
100 g mlečne čokolade, (a može biti i bela po želji)
3 kašike kokica od amaranta

Priprema: Na suv, zagrejan tiganj sipati 3 kašike amaranta i napraviti kokice. Zrna amaranta će odmah početi da puckaju ali i da se razleću, pa je dobro da tiganj bude poklopljen. Ostaviti da se ohladi sa strane, ali nije strašno ni ako neka zrna ostanu neotvorena – jer su prepečena i odlično krckaju! Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Umešati kokice amaranta i puniti kalupe.Najbolji su silikonski jer danas ih gotovi svi imaju. Ostaviti u frižideru da se stegnu, pa izvaditi iz kalupa i uživati u ukusu 🙂