Domaće bademovo brašno – napravite sami

bademovo brasno

Bademovo brašno je jako zdravo pogotovo ako ste osoba kojoj je potrebna dodatna energija kao što su trudnice, sportisti, deca u razvoju ili ako ste alergični na gluten ovo je idealna namirnica za vas. Ovo brašno ima pozitivan uticaj na funcije mozga i nervni sistem kao i na jačanje srčanog mišića. Dosta je kalorično pa treba biti oprezan sa unosom, a ako ste alergični ne preporučuje se uopšte. Uz malo truda i stpljenja dobićete neverovatan proizvod iz svoje kuhinje.

Recept za bademovo brašno

Za oko 200gr sirovog badema potrebno je izdvojiti 300din. Bademe je potrebno prokuvati 1-2 min u ključaloj vodi, zatim ih isprati sa hladnom vodom i polako rukama skidati kožicu koja je nabubrela i lako se skida. Kada ste sve bademe oljuštili potrebno je dobro ih osušiti papirnim ubrusima i staviti na pleh i sušiti u rerni na najmanjoj temperaturi. Osušene bademe ubacite u blender i meljite ih sa prekidima da se ne dobije kaša, zatim prosejte brašno, a sve krupnije vratite ponovo u blender da se usitni. Samleveno brašno prebacite u staklenu teglu koja je dobro zatvorena, čuvajte u frižideru ili zamzivaču jer se lako kvari.

Ps. Bademe ne morate ljuštiti ako ne želite stim što će brašno biti malo tamnije zbog kožice, a sa blanšianim bademom brašno će biti belo.

bademovo brasno -bademovo (blansirano)brasno

Ovo brašno je idealno za makaronse.