Dren kao hrana i kao lek

dren

Dren je listopadni grm koji raste svuda, a najviše na suvim, kamenitim i sunčanim listopadnim šumama zajedno sa drugim grmljem. Često ga ima u vrtovima jer se njegov cvet jako rano javlja u periodu februar – mart. Žutim cvetom je okićena cela krošnja drveta koja krasi prirodu, izgleda dekorativno i vrlo je pogodan za pčele.

dren2

Plodovi su tamnocrvene boje i jako su zdravi jer sadrže veliku količinu vitamina C, prirodnog šećera, pektina koji je zadužen za vezivanje holesterola i smanjenje njegovog nivoa u krvi i tanina koji se bori protiv gljivica i bakterija koje mogu da izazovu poremećaj crevne flore. Zato su plodovi jako zdravi za jelo. Svaki deo drena je lekovit – plod, list, kora, cvet, svež ili osušen. Delotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zaceljivanje rana.

Od zrelih tamnocrvenih plodova koji su slatko-kiselog ukusa može se spremiti sok, liker, pekmez, slatko, kompot, čaj.

Pripremili smo recept za slatko od drenjina koje je zaista posebnog ukusa.

Sastojci:

1kg drenjina
1,5kg šećera,
3 čaše vode

Operite drenjine i očistite od koštica ali pažljivo na otvor kod peteljke. U šerpu za kuvanje slatka stavite šećer i vodu i napravite sirup kao i za svako slatko, u to dodajte oceđene drenjine koje treba kuvati 20-30min na tihoj vatri. Penu koja se pojavi sklonite kašikom. Kada slatko bude gotovo sipajte u već zagrejane tegle. Od ove količine dobićete 1-1,5kg slatka od drenjina.

Pošto je trenutno sezona branja požurite i obradujte sebe i svoju porodicu svežim drenjinama. Neprocenjivo blago koje nam je priroda dala.