Knedle sa šljivama

knedle sa sljivama

Sezona šljiva je u toku pa samim tim i asocijacija za nešto provereno što su naše mame i bake spremale kada smo bili deca. Knedle sa šljivama je dezert koji može da se pravi tokom cele godine, ali domaćice se češće odluče kad je sezona šljiva u toku jer je dezert mnogo ukusniji, mada se mogu koristiti i zamrznute šljive.

Sastojci koji su potrebni:

– 0,5kg šljiva,
– 1kg krompira,
– 700gr brašna,
– 1kašika margarina,
– 3 jajeta,
– 100gr šećera,
– 5 kašika ulja,
– 200gr prezli.

Postupak pripreme:

Krompir oljuštiti i kuvati u slanoj vodi do 30min, kad je krompir mekan, ocediti ga i izgnječiti i dodati kašiku margarina, ostaviti da se skroz ohladi. Jer dok je vruć krompir više upija brašno zato čekamo da se ohladi nekih 20 min i onda dodajemo 3 jajeta, promešamo i dodajemo 700gr brašna postepeno. Rukama mesimo testo toliko da bude gnjecavo i pomalo lepljivo za ruke. Razvučemo testo na radnu površinu koju smo pre toga posuli brašnom i rastanjimo na 7 mm. Sečemo kocke veličine da može da se uvije cela šljiva (šljive možete posuti brašnom da ne bi klizale kad se ubace u testo), pa dlanovima oblikujemo prave knedle, odnodno lopte.

knedle sa sljivama priprema

Kada su knedle spremne, na šporet stavimo šertu sa slanom vodom da ključa, u ključalu vodu ubacimo knedle, kada se knedle ubace one padaju na dno i mogu da se blago zalepe, potrebno je blago ih odlepiti i pustit da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu, ako niste sigurni i prvi put ih pravite ostavite ih još 5 min da se kuvaju.

U drugu šerpu ili dublji tiganj dodamo ulje da se zagreje zatim prezle i mešamo nepserstano da ne bi zagorele, a kada potamne slanjamo ih sa vatre i dodajemo 100gr šećera i sve dobro izmešamo. Šećer nikako ne dodavati dok se prezle prže jer će se karamelizovati (stegnuti) i celu masu možete baciti.

Obarene knedle ostavimo 10min da se ocede, a zatim ih valjamo u prezle sa svih strana i slažemo u činiju, preostale prezle možete posuti preko.

knedle sa sljivama 2
Knedle su spremne za posluženje i uživanje.