Pinjata – atrakcija na dečijem rođendanu

pinjata-atrkcija-na-decijem-rodendanu

Pinjata je igračka napravljena od papirne smese, ukrašena i ispunjena slatkišima i konfetama. Pinjata (Piñata) je jedna od najzanimljivijih tradicionalnih igara i dolazi nam iz Meksika. Za nju nam je potreban šupalj oblik napravljen od kartona i papira, ukrašen po želji naručioca i napunjen slatkišima,drangulijama i konfetama. Mogu se koristiti i druge stvari za punjenje, zavisi od želje narucioca. Pinjata se koristi za sve proslave,rodjendane i druge manifestacije

Dakle u ponudi su dvije vrste pinjata: na razbijanje i na povlacenje trakica. Koju izabrati?
Treba znati sledeće:

– uzrast dece – uglavnom kod male dece se preporucuje pinjata na povlacenje trakica,

– želje slavljenika – svakako da je pozeljno znati sta zapravo slavljenik zeli. Ako pravite žurku iznenadjenja, pokušajte indirektno doći do odgovora,

– emocije – neka djeca su emotivna u toj meri da ne žele razbiti pinjatu u obliku svog omiljenog lika. Čak se i pojedini roditelji osećaju isto. Naravno da ćete se u tom slučaju odlučiti za pinjatu na povlačenje trakica.

Pravila:

Pinjata napunjena, okači se na visinu, pusti vesela pesmica i zabava počinje. Postoje nekoliko načina igre, varijanta koja se najčešće primenjuje jeste gde svi gosti učestvuju u razbijanju pinjate. Svako ima pravo na jedan pokušaj osim slavljenika. Slavljenik ima prava na tri pokušaja. Ranije su svi imali prava na tri pokušaja, ali su tako mnogo brzo razbijali pinjatu i neki gosti ne bi stigli na red. Većoj deci vezujemo oči, a neko od odraslih vuče kanap. Nije zabavno ukoliko razbiju pinjatu iz prvog pokušaja, treba im malo otežati posao. A kada se pinjata raspukne i slatkiši i konfete raspu po podu, deca ih skupljaju i na kraju dele.

Pinjata na povlačenje je napravljena tako da iz nje viri 30ak tračica. Svako dete povlači po jednu tračicu, sve dok se ne pronađe ona prava koja otvara skrivena vrata. Kada se skrivena vratanca otvore slatkiši ispadaju na zadovoljstvo svih učesnika.

Svaki rođendan je nova prilika da uživate u radosnim trenucima sa Vašim detetom 🙂