Slatki sneg po rečima Arapa, a kod nas sladoled

sladoled

Istorija govori kako se sladoled služio među vladarima i elitnim krugovima, kružile su priče o magičnoj poslastici, ali je recept bio velika tajna. Mnogi su uživali u ukusu slatkog snega kako bi ga nazvali Apari, ali je kroz vreme stigao do domova građana. Priča o prvom sladoledu u kornetu vezana je za 19 vek, nakon što je prodavcu nestalo kartonskih šolja u koje je stavljao sladoled od kolege je pozajmio vafle koje je smotao u oblik korneta i servirao sladoled. Tada kreće prava avantura u serviranju i pravljenju zaleđene poslastice.

sladoled 1

Postoji pregršt ukusa od kojih su dva osnovna vanila i čokolada, a poslastičari su bili kreativni i zaista napravili neke nezamislive kombinacije. Ipak svi se na kraju vratimo izvornom ukusu, a jedan od njih je čokolada.

Sastojci koji su potrebnu za pripremu ove zaleđene poslastice su:

– 150g šećera
– 250ml mleka
– 1/4 kašičice soli
– 2 kašike kakao praha
– 3 žumanceta
– 50g čokolade
– 500ml slatke pavlake
– kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Pomešajte šećer, mleko, so i kakao i zagrejte u dubljoj šerpi, mešajući dok ne počne da struji. Skloniti sa vatre, a žumanca blago umutiti posebno  i dodati deo smese, pa sve sjediniti i vratiti na šporet dok se ne zgusne ali ne sme da vri. Sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Masu sipajte u činiju i stavite da se ohladi, oabvezno promešajte pre nego što stavite sladoled u zamrzivač, možete ga povremeno vaditi i mešati jer ćete tako sprečiti stvaranje ledenih kristala.

Uživajte u kraljevskom ukusu koji traje vekovima!