Šta je to kondenzovano mleko i šta sa njim možete raditi?

kondenzovano mleko

Kondenzovano mleko je inače konzervirano mleko, gušće nego obično, ne zaslađeno i koristi se za pripremu određenih poslastica ili kao dodatak za kafu. Kada je nastalo kondenzovano mleko? Još u 19 veku U Americi moreplovci su želeli da mleko ostane duže sveže i traje, s obzirom da je lako kvarljiva namirnica, došli su na ideju da prokuvaju mleko. Pošto su domaćice imale problem da nađu konzervirano kondenzovano mleka, snašle su se i napravile domaće kondenzovano mleko. Za pripremu ovog mleka postoje dva načina, duži i kraći 🙂 ja ću vam predstaviti oba pa vi odlučite šta je za vas bolje i isprobajte.

Sporiji način:

Potrebno je litar mleka sipati u veću šepru na srednjoj temperaturi. Kondenzovano mleko se dobija kuvanjem (30-60min) uz mešanje dok se količina mleka ne prepolovi. tj ispari deo vode iz mleka, mleko se blago zgusne i dobije smeđe žutu boju. Možete po želji dodati šećer (200g) jer služi kao konzervans i vanilu, ali u tom slučaju šećer se odmah stavlja kad i mleko i zajedno se ukuvava.
Brži način:

– 130g šećera
– 110ml vode
– 130g mleka u prahu
– 1 kašičica eks. vanile

Na laganoj vatri rastopiti šećer i vodu, sirup kuvati 5 min na laganoj vatri zatim sipati u mleko u prahu (prosejano zbog grudvica) i mutiti mikserom na slabijoj brzini ili u blender. Miksirati dok se masa ne sjedini i dodati vanilu. Masu sipati u staklenoj teglici i čuvati u frižideru. Koristi se za spremanje slatkog namaza za palačinke, spremanje kolača i raznih poslastica, može se dodavati u kafu….