Šta se stvarno desilo na Uskrs?

sta se stvarno desilo na uskrs

Veliki petak je za hrišćane veliki dan strogog posta, neki poste na vodi, a neki ne jedu i ne piju uopšte do zalaska sunca. U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zausteve svi poslovi i da se farbaju jaja kao simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve. Popodnevnim i večernjim službama u crkvama se obeležava vreme skidanje sa krsta tela Gospodnjeg. Tako da je ovaj dan, dan žalosti u nedelji stradanja za sav hrišćanski svet. Velika subota se, kao i cela sedmica, ubraja u velike dane. Tog dana valja učiniti kakvo dobro ili milosrdno delo, na koje smo svi pozvani kao hrišćani.

“Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin  umro je na krstu i zavese jerusalimskog hrama rascepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala.Isus razapet na krstu je nakon svoje smrti trećeg dana oživeo i uskrsnuo, uzneo se na nebo.”

Kada svane nedelja, dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona, javljajući dolazak najvećeg hrišćanskog praznika. Narod se međusobno pozdravlja rečima Hristos Voskrese i Vaistinu Voskrese! Jedan od najradosnijih i najlepših običaja za Uskrs predstavlja kucanje jajima. Tad nastaje veselje i takmičenje čije jaje je najjače, što predstavlja posebnu radost za decu.

Provedite Uskrs u miru i ljubavi sa najbližima, a decu usmerimo na prave vrednosti života.