Zašto je kurkuma “kraljica začina”

Zašto je kurkuma kraljica začina

Kurkuma je začin iz porodice đumbira i zbog kurkumina ima jarko žutu boju. Raste u Južnoj Aziji i od samog korena se pravi začin inače je glavni sastojak začina carry.
Jedan je od najmoćnijih prirodnih lekova, pročitajte u nastavku teksta zašto je zovu “kraljica začina”.

 
1. Ubrzava metabolizam zbog čega je ovaj začin idealan u borbi protiv viška kilograma sa kojima se danas mnogi bore svakodnevno. Ovaj začin može da uspori rast masnog tkiva i ima moć detoksikacije.Smanjuje apetit, oslobađa višak vode iz ogranizma što dovodi do bržeg čišćenja organizma.

2. Antioksidansi u kurkumi su saveznici u obnovi moždanih ćelija koji igraju bitnu ulogu u oporavku mozga posle bolesti, moždanog udara.

3. Osobe koje imaju problema sa povišenim šećerom trebalo bi da uvrste kurkumu u svoj jelovnik jer reguliše nivo šećera u krvi. Takođe pospešuje zarastanje rana jer deluje kao antiseptik i analgetik.

4. Kurkuma kao začin spada u porodicu đumbira i samim tim uspešno ubija ćelije raka i sprečava razvoj istih pa se savetuje da se koristi posle hemiotarapije nikako za vreme trajanja.

5. Uništava bakterije i viruse, kao snažan antiosidans uspešno se bori protiv kandide u crevima i uspešno leči sve tegobe vezane za probavni sistem.

6. Reguliše snižen krvni pritisak kao i povišeni (LDL) holesterol. Uzimanjem kurkume lakše se izbacuje loš holesterol i uspešno smanjuju upale u organizmu.