Zašto se farbaju jaja, šta predstavlja crvena boja?

zasto se farbaju jaja

U spomen na nevino prolivenu krv i Vaskrsenje Hristovo, boje se vaskršnja jaja. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobede nad srmću jer  kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Tradicija farbanja jaja je mnogo stara i potiče odavnina, bojenje jaja se prvi put pominju u 12. a u Srbiji u 16. veku tako da boja na jajima ima svoje značenje.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Uskrsa i predstavlja zaštitnika porodice. Uz tradicionalni recept za farbanje jaja lukovinom, tu su i ideje za moderno ukrašavanje i veseli Uskrs u domu.

Prema legendarnoj priči Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspela da dođe do rimskog cara Tiberija i stala je pred njega sa običnim belim jajetom u rukuma, uzvikujući: – Hrist je vaskrsao.

Tiberijus se nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ista, kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.

Po drugoj priči, Marija, majka Hristova i Marija Magdalena su stavile korpu sa jajima ispod krsta, na kome je Hrist bio razapet i njegova krv je obojila jaja u crveno. Ta jaja je Marija Magdalena odnela Tiberijusu kao simbol vaskrsnuća.

Dakle, jaje je simbol novog života, baš kako što je i Isus na Uskrs vaskrsao i omogućio novi život  bez grehova svim ljudima.