Zašto “uskršnji zeka”, a ne “uskršnja kokoška”?

uskrsnji zeka

Priču o običajima sa naših prostora i zanimljivostima vezanim za Uskrs kao najveći hrišćanski praznik ispričaću Vam u tri dela, svaki naredni deo izlaziće jednom nedeljno.

Iskreno, ja sam bila znatiželjna da sve otkrijem sama jer stariji nisu baš imali sve odgovore na moja pitanja. Iako baš nema logike da uskršnja jaja nosi zec, a ne uskršnja kokoška ipak na ovaj praznik jaja nosi zec. Kod drugih naroda nije samo zec onaj koji donosi jaja dobroj deci. U Švajcarskoj to je kukavica, u Vestfaliji lisica, u Gornjoj Bavarskoj i Austriji je petao, u Tiringiji roda itd.

Odakle zec u čitavoj priči? Izvorni uskršnji zeka je simbol plodnosti i ponovnog rađanja iako se ne pominje u Bibliji vremenom je postao zaštitni znak Uskrsa kao i jaje koje predstavlja novo rođenje. Ako se pitate zašto baš on nosi kokošija jaja, odgovor verovatno je u antici gde je zbog svog brzog i čestog razmnožavanja bio sveta Afroditina (boginja plodnosti) životinja. Takođe, anglosaksonskim narodima je zec predstavljao zemaljsko utelotvorenje boginje plodnosti Eastre.

Bez obzira, deca ga vole jer ih svaki Uskrs obraduje šarenim jajima. Deca veruju da, ako su bila dobra, da će im zeka na vaskršnje jutro doneti šarena jaja i poklone. Na skrivenom mestu u dvorištu ili u kući prave gnezda od trave kako bi im zeka mogao ostaviti poklone.