Kakao, svi ga imamo u kuhinji, da li znate koliko je zdrav?

kakao napitak

Malo nas zna koliko je kakao zdrav i šta sve sadrži pa čak i kako izgleda. Ja sam ga redovno pila kao mala kad bi moja baka kuvala kafu za starije meni bi kuvala kakao, tada sam se i ja osećala odraslo u njihovom društvu 🙂

Kakao
Kakao stimuliše lučenje dopamina i serotonina koji su zaduženi za dobro raspoloženja, a svakodnevnim konzumiranjem šolje kakaoa sprečava se stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu biti kobni ako stignu do mozga ili srca. Istraživanja govore da je izuzetno delotvoran na kožu jer je štiti od zračenja, čime se sprečava pojava crvenila, bora i pigmentacije. Stimuliše mikrocirkulaciju što dovodi do bolje prokrvljenosti gde koža postaje elastičnija i zategnuta.
Žene češće imaju potrebu za čokoladom jer posle ovulacije pada nivo serotonina zbog čega se javljaju oscilacije u raspoloženju i razdražljivost. Kakao sadrži puno vitamina i minerala koji su zdravi za sportiste i decu u razvoju pa time podstiču rad mozga i imaju bolju koncentraciju i pamćenje.

Recept za kuvanje ovog napitka je jednostavan:

  • šolja kravljeg mleka,
  • 2 kašike kakao praha,
  • mrvica soli,
  • malo vanile,
  • med po želji (med možete dodati na kraju jer kuvanjem gubi aromu i sve zdrave sastojke)
    Napitak zagrejati i piti topao.

Ljubitelji malo drugačijeg ukusa mogu dodati cimet, steviju umesto meda ili urme, kravlje mleko možete zameniti sojinim ili kokosovim, a može se ubaciti mlevena crvena ljuta paprika, napitak se takođe prokuva dok ne postane penast.

Uz ovaj napitak možete poslužiti keksiće po ukusu 🙂