Zlatna pravila za pripremu kolača

zlatna-pravila-za-pripremu-kolaca

Bez obzira da li ste početnici ili ne u pripremi kolača, osnovno je poštovati pravila. Ovog puta poslušajte neke od bakinih pravila kojih se pridržavala svaki put kada je pripremala kolače:

1. Sve sastojke izvadite iz frižidera ½ sata pre početka rada i izmerite ih

2. Prašak za pecivo pomešate sa brašnom pre nego što brašno dodate u smesu

3. Uvek koristite papir za pečenje ili da posudu dobro premažete puterom a zatim pospete brašnom kako se kolači ne bi lepili

4. Kako bi glazura od čokolade ostala što sjajnija pazite da vam smesa prilikom rastapanja ne proključa

5. Da se iseckane kockice žele bombona ne bi lepile jedna za drugu a zatim i ravnomerno rasporedile po masi, pospite ih sa malo brašna pa prstima razdvajajte.

6. Umesto praška za pecivo, u testo za kolače možete dodati sodu bikarbonu, Od praška za pecivo kolači rastu u visinu, a od sode bikarbone se šire, pa vodite računa i o tome kada ih ređate na pleh za pečenje.

7. Neugodan miris iz kuhinje će nestati ako ostavite da isparava na ringli sud sa vodom u koju su razmućeni šećer i cimet.

8. Mrvica soli može poboljšati ukus bilo koje poslastice.

9. So nikada ne mešati sa kvascem, jer usporava vrenje.

10. Kokosovo brašno raširite po suvom plehu i pet minuta pecite u vrućoj rerni da dobije žućkastu boju i postane hrskavo. Aroma će biti intenzivnija, a ukus bolji. Koristiti za pravljenje kolača i torti, valjanje kolača ili posipanje kremastih torti i sl.

11. Belanca stavite u duboku posudu mešajte dok sneg ne dobije meke vrhove, ravnomernu belu boju i postane “paperjast”. Kada dobijete takvu smesu belanca su pravilno ulupana. Ako preterate sneg će izgubiti čvrstinu. Sneg koristite odmah.

Ovo su neki od saveta a, postoje još puno zanimljivih i korisnih  koji mogu biti spas u kuhinji u pravom trenutku.